снимка БулфотоКоронавирусът стана повод измамниците да създават нови сценарии. Оказва се,

...
снимка БулфотоКоронавирусът стана повод измамниците да създават нови сценарии. Оказва се,
Коментари Харесай

Измамници прибраха 750 лева от болна с К19 жена с линейка-копърка

снимка Булфото

Коронавирусът стана мотив измамниците да основават нови сюжети. Оказва се, че в България т.нар. копърки има не само сред такситата, а и при колите за спешна помощ. 

Опасностите, които ви грозят при тях, обаче са по-страшни, в сравнение с при такситата, работещи нерегламентирано, написа.

На фона на сериозния дефицит на екипи на Центровете за незабавна здравна помощ и чакането с часове, доста хора се обърнаха към частни коли за спешна помощ, обещаващи незабавна помощ. Без да подозират, че са попаднали в ръцете на измамници, които работят напълно в сивия бранш. 

Един от най-фрапиращите случаи е с стара жена, която е платила 750 лв. за превоз с сходен профилиран автомобил - и то без доктор, като общоприетата цена за сходна услуга е 50 лв.. Пациентката обаче не може да потвърди измамата, тъй като няма касов бон и не е записала регистрационния номер на колата за спешна помощ. 

Още по-шокиращ е казусът, когато водач на частна кола за спешна помощ безусловно " изсипва " тялото на умрял в нея пациент на тротоара пред незабавното поделение на една от огромните столични лечебни заведения. След това бяга. Собственикът по този начин и не е открит. 

Най-често колите за спешна помощ копърки стоят пред лечебните заведения, а водачите им лъжат пациентите, че са лекари. На самите профилирани коли може да се видят и надписи " Бърза помощ ", което също е машинация.

Разбира се, ценоразпис няма. Цените се дефинират на око и то доста постоянно колкото по-тежък е казусът, толкоз по-висока е цената. Касов бон не се издава, а в случай че настъпи гибел в частната кола за спешна помощ, околните няма по какъв начин да потвърдят кой е транспортирал близкия им. 

Особено огромен проблем са санитарно-хигиенни условия в линейките-копърки, както и остарялото или изцяло изчезнало съоръжение. Много постоянно чаршафите не се сменят, а консумативите за еднократна приложимост се измиват с вода и по-късно се употребяват още веднъж - нещо, което крие голям риск за пациента. Самата кола за спешна помощ не се дезинфекцира, а просто се забърсва с парцал. Фрапантен случай е нощуването на два такива профилирани автомобила в двора на къща в краен столичен квартал, където около тях се разхождат свине. 

На процедура надзор няма и във връзка с техническото положение на колите за спешна помощ - липсват наложителният предпътен надзор от квалифициран монтьор и техническата поддръжка в сервиз, а тестът с дрегер на лидера преди работа е мираж. 

Ако въпреки всичко някой пациент реши да си търси правата, той попада в неуместна обстановка. В общия случай линейката е записана на едно физическо лице; уеб сайтът се води на второ, а телефонът, на който сте позвънили, с цел да я повикате, на трето. Шофьорът няма трудов контракт, касов бон не се издава. 

Съгласно Закона за лечебните заведения, незабавна помощ се прави само и единствено от Центровете за незабавна здравна помощ (ЦСМП), които са само и единствено държавни. Частните коли за спешна помощ нямат право да правят незабавна помощ, а медицински превоз, който не е незабавен.

Ако към компания за частни коли за спешна помощ се обърне пациент и положението му изисква незабавна здравна помощ, то казусът се отхвърля и се насочва към тел. 112 и съответния ЦСМП. В Наредба № 3 от 2007 година, която утвърждава стандарта за незабавна медицина, е записано, че само и единствено колите за спешна помощ на ЦСМП могат да носят надпис " СПЕШНА ПОМОЩ " (Думите " незабавна " и " бърза " се смятат за заместващи във връзка с незабавната помощ, тъй като незабавна помощ е новото название на активността, а спешна помощ е употребяваното в предишното - бел.ред).

Как да не попаднем на кола за спешна помощ копърка?

На първо място не наемайте кола за спешна помощ, която стои пред болничното заведение. Не се доверявайте и на оставени визитки на медицинския личен състав. Изберете частна кола за спешна помощ, която има личен уебсайт в интернет и разполага с най-малко 10 коли за спешна помощ. Прегледайте дали на уеб страницата има качени документи за качество и сигурност на придвижването.

Когато профилираният автомобил дойде, първо обърнете внимание дали е нов. Работещите " на ярко " частни коли за спешна помощ са нови с цялостно съоръжение, консумативи и медикаменти. Екипите, работещи в колата за спешна помощ, са облечени еднообразно и най-често с фирмено облекло, на което е обозначено името на компанията, извършваща медицинския транспорт. 

И не на последно място, същинските частни коли за спешна помощ издават всички нужни документи - като касов бон и фактури, а на колите им няма да видите надписи " Бърза помощ ".

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР